Sveikatos patarimai: apie fermentus ir jų vartojimą uždegimams gydyti

Doc. dr. Juozas Vasiliauskas
2012-02-13

Visi žinome, kad vitaminai ir mineralai – gyvybiškai būtini gerai sveikatai palaikyti ir nepakeičiami darniai organizmo veiklai užtikrinti. Taip pat ne kartą esame girdėję apie virškinimo fermentų svarbą virškinant bet kokį mūsų suvalgytą maistą. Šįsyk smulkiau aptarsime kitas stebuklingas, bet mažiau žinomas fermentų ypatybes.

Fermentai  (kitaip vadinami enzimais) – tai visose gyvybės formose sutinkamos sudėtinės baltyminės medžiagos, atliekančios biokatalizatorių vaidmenį, – tūkstančius kartų paspartina kiekvienoje organizmo ląstelėje vykstančias įvairias chemines reakcijas. Tik dėl fermentų organizmas sutaupo daug energijos ir sutrumpina pačių įvairiausių jame vykstančių cheminių reakcijų laiką. Juk didžiulis sudėtingiausių cheminių reakcijų skaičius organizme vyksta milžinišku greičiu, esant įprastai kūno temperatūrai (pavyzdžiui, 36,7 °C), tam tikrai terpei (pH – rūgščių ir šarmų santykiui) ir slėgiui. Jei nebūtų fermentų, tokioms cheminėms reakcijoms atlikti reikėtų sudėtingiausių aparatų, ypatingų sąlygų (pavyzdžiui, aukštos temperatūros, didelio slėgio) ir daug laiko (šimtmečių). Taigi be fermentų neįmanomas gyvybės palaikymas, organizmui reikiamo energijos kiekio ir medžiagų gamyba, įsisavinimas ar suvartojimas savais poreikiais. Net vitaminai, mineralinės medžiagos ir mikroelementai organizmui daugiausia būtini dėl to, kad jie įeina į pačių įvairiausių fermentų sudėtį (be jų fermentai tiesiog nebūtų veiklūs).

Žmogaus organizme šiuo metu aptikta daugiau kaip 5 tūkst. skirtingų fermentų. Kiekvienas fermentas turi savo paskirtį. Žmogaus organizme jie sudaro tris pagrindines grupes:

1) virškinimo fermentai (daugumą gamina kasa) – padeda suvirškinti suvalgytą maistą, suskaidydami jį į įsisavinamų medžiagų formas;

2) metaboliniai (sisteminiai) fermentai (dažniausiai gaminami pačiose ląstelėse) – “stato”, “taiso”, “valo”, “dalija” ląsteles ir taip užtikrina kiekvienos ląstelės (iš kurių sudaryti audiniai ir organai) tinkamą funkcionavimą;

3) maisto fermentai randami tik žaliame maiste (nepaveiktame aukštesnės kaip 42–47 °C temperatūros!).

Jų skaičius labai priklauso nuo pradinės žaliavos (ląstelėms senstant, šių fermentų skaičius jose mažėja), šviežumo ir laikymo sąlygų (pH, temperatūros, šviesos, deguonies ir kitų veiksnių).

Maisto fermentų svarba

Visas termiškai neapdorotas augalinis maistas turi savų fermentų. Žinomiausi jų – papainas (randamas papajose) ir bromelainas (ananasuose randamas fermentų mišinys). Daug augalinių fermentų turi šviežios daržovės, vaisiai. Valgant tokį neapdorotą maistą, virškinimo ir maisto fermentai atlieka tą pačią funkciją – jį virškina ir skaido, kad organizmo ląstelės maisto medžiagas galėtų tinkamai įsisavinti. Patekę į žmogaus organizmą augalų fermentai padeda šį augalinį maistą virškinti. Taip žmogaus organizmas mažiau eikvoja virškinimo fermentų – taigi mažiau apkraunama kasa ir kitos virškinimo liaukos. Todėl labai svarbu, kad žmogaus organizmas nuolat su maistu gautų reikiamą maisto fermentų skaičių. Tuomet kasa gamina daugiau metabolinių fermentų, skirtų organizmo ląstelių tinkamai veiklai užtikrinti. Maisto fermentų turi ir nepasterizuoti (t. y. neapdoroti termiškai) pieno produktai, žali kiaušiniai, žalia mėsa. Maistą verdant ar kitaip apdorojant aukštesne kaip 47 °C temperatūra, visi maisto fermentai ir dalis kitų vertingų veikliųjų medžiagų suyra. Deja, dauguma žmonių daugiausia vartoja apdorotą, rafinuotą maistą, kuriame maisto fermentų nebėra.

Metaboliniai (sisteminiai) fermentai

Metaboliniai fermentai dalyvauja visuose ląstelėse vykstančiuose procesuose ir yra atsakingi už visų ląstelių (jų audinių ir organų) tinkamą veiklą. Virškinimo fermentai (lipazė, amilazė, proteazė ir kt.) įvairiose ląstelėse taip pat dalyvauja kaip metaboliniai fermentai. Normaliai gyvybinei veiklai būtina, kad dalyvautų reikiamas skaičius visų organizmo fermentų. Jų trūkumas gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. Metabolinių fermentų poveikis unikalus, juos vartoti saugu, todėl gydytojai jų skiria visokio amžiaus pacientams (vaikams ir suaugusiesiems) patiems įvairiausiems uždegiminiams negalavimams gydyti. Susidarius uždegimui, išauga šių fermentų poreikis, dažnai viršijantis paties organizmo galimybes. Toks gydymas įprastai vadinamas enzimų terapija.

Metabolinių fermentų (enzimų) sisteminės terapinės indikacijos ir poveikis

– Uždegiminės ligos (ūmūs, poūmiai ir lėtiniai uždegimai):

  • nosies, gerklės, ausų, viršutinių ir apatinių kvėpavimo takų uždegimai (sinusitai, tonzilitai, faringitai, laringitai, otitai, bronchitai, pneumonijos);
  • šlapimo išskyrimo sistemos (urologiniai), vyriškų (androgeninės) ir moteriškų (ginekologinės) lyties organų ligos (cistitai, pielonefritai, glomerulonefritai, prostatitai, mastopatijos ir kt.);
  • sužeidimai, sumušimai, traumos ir pooperacinės būklės (iki operacijos ir po jos, po plastinių ir atkuriamųjų operacijų, po traumų, po spindulinio gydymo);
  • kraujagyslių ligos (kraujotakos sutrikimas, sindromas po trombų susidarymo, venų ar arterijų uždegimas ir kt.) ir limfiniai pabrinkimai (limfedema);
  • sąnarių, sausgyslių ir raumenų skausmai bei uždegimai (artrozė, reumatoidinis artritas, Achilo sausgyslės uždegimas, “sustingęs” petys, “tenisininko alkūnė” ir kt.);
  • uždegiminės virškinamojo trakto ligos, blauzdų opos, patinimai, audinių surandėjimai, traumų profilaktika.

– Unikaliai veikdami šie fermentai reguliuoja imuninės sistemos veiklą ir mažina visus uždegimo požymius (skausmą, patinimą (edemą), karštį, paraudimą ir funkcijų sutrikimą).

Sisteminės enzimų terapijos poveikis uždegimui:

  • pagerėja audinių irimo produktų ir uždegimo sukėlėjų (jeigu nustatyta infekcija) eliminacija;
  • sumažėja skausmas;
  • atkuriama sutrikusi kraujotaka (mikrocirkuliacija);
  • apribojamas uždegimas ir skatinama jo rezorbcija (sugėrimas);
  • sumažėja kraujagyslių sienelių pralaidumas;
  • vartojant kartu, padidėja antibiotiko koncentracija kraujo serume ir uždegimo židinyje, tad ir antibiotiko efektyvumas.

Įrodyta, kad sisteminė enzimų terapija optimizuoja uždegiminį procesą (tai – natūrali organizmo imuninės sistemos reakcija) ir pagerina imunitetą, todėl organizmas greičiau pasveiksta. Enzimai neslopina paties uždegimo, o tik pagreitina jo natūralią eigą, padeda organizmui susitvarkyti pačiam. Ši greita uždegimo eiga neleidžia išplisti infekcijai į gretutinius audinius ir organus, greičiau pašalinami pažeisti, suirę audiniai, greičiau atsinaujina pažeistos ląstelės.

Atliktais tyrimais nustatyta, kad bronchų uždegimo metu vartojami enzimai suskaido skreplius ir padeda juos lengviau iškosėti. Be to, vartojant profilaktiškai jie sumažina dažną bronchitų pasikartojimą ir antibiotikų poreikį. Neužmirškime, kad organizmo “fermentų bankas” gali išsekti esant ilgalaikiam stresui, lėtinėms ligoms, nesveikai mitybai, kitiems blogiems įpročiams ir neigiamam aplinkos poveikiui. Be to, su amžiumi jų gamyba nuolat mažėja. Manoma, kad fermentų trūkumas – viena senėjimo priežasčių.

Svarbu visada pasitarti su savo gydytoju, kad parinktų tinkamiausią enzimų terapiją, ir paskirtą enzimų gaminį tinkamai vartoti (atsižvelgiant į nustatytą dozę, vartojimo trukmę ir būdą).

Linkiu, kad Jūsų “fermentų bankas” niekad neišsektų. Būkite sveiki, žvalūs, aktyvūs ir energingi!

Apie mus

Ramunėlės vaistinių tinklą sudaro ilgametę patirtį sukaupę vaistininkai provizoriai, išlaikę tradicinių vaistinių dvasią. Plačiau »

» Prisijunkite prie mūsų (1)

» Pasiūlykite mums patalpas.